Het is gemakkelijk om mensen in hokjes te plaatsen. Er is wij en er is zij – de succesvollen en degenen die moeite hebben om rond te komen, de mensen die we vertrouwen en degenen die we proberen te vermijden. Er zijn nieuwkomers en degenen die er altijd al zijn geweest, de mensen van het platteland en degenen die nooit een koe hebben gezien, de gelovigen en de zelfverzekerden.
We denken vaak dat we weinig gemeen hebben met anderen, maar dan opeens ontdekken we iets dat ons verbindt. Wij, die in het leven na de dood geloven. Wij, die UFO’s hebben gezien. Wij, die van dansen houden. Wij, die gepest zijn, en wij, die anderen hebben gepest.
En dan zijn er wij, de gelukkigen, die afgelopen week intimiteit hebben ervaren. Wij, die gebroken harten hebben, en wij, die hopeloos verliefd zijn. Wij, die ons eenzaam voelen, en wij, die trots zijn op de moed van anderen. Wij, die de zin van het leven hebben gevonden, en wij, die levens hebben gered.
Uiteindelijk is er misschien meer dat ons samenbrengt dan we denken. Want ondanks al onze verschillen, delen we veel van dezelfde ervaringen.
Wat
WijKijkers is een interactief project waar in een online interactieve 360 ̊ Virtual Reality omgeving verschillende huishoudens uitgelicht worden, voorzien van 360° fotografie, losse beeldelementen en (persoonlijke) audiofragmenten. Bewoners lijken zo op het eerste oog erg verschillend, maar door een kijkje te nemen in andermans keuken (leven) zien we vooral ook de overeenkomsten. Dat bindt.
Doel
WijKijkers wil op een speelse manier stimuleren dat de wijkbewoners van ’s-Hertogenbosch, (meer) geïnteresseerd raken in elkaar. Het virtueel bij elkaar over de vloer komen, geeft een duwtje in de rug om dat in het echte leven ook te doen. Dat zorgt dat er een hechtere sociale cohesie ontstaat in de wijk.
Aanpak
Binnen dit project selecteren we (aanvankelijk) drie verschillende huishoudens in de Muntel die we koppelen middels een 360 ̊drone foto met een overzicht van de wijk. In elk huishouden wordt vervolgens een 360 ̊ opname gemaakt van de leefruimte (interieur).
De bewoners worden geïnterviewd over hun levenswijze en de voorwerpen die hen omringen in de huiskamer.
We tekenen deze verhalen op, luisteren naar hun serieuze, grappige of trieste momenten. De 360˚ foto, de losse close-ups en audio opnamen worden geïntegreerd binnen de door Don Blaauw ontwikkelde online interactieve Virtual Reality omgeving VRhalen.nl waar we de verschillende objecten in de woning interactief aan kunnen gaan bieden en tevens van een stem voorzien. Door dit op deze manier te doen worden 360 ̊-beelden met verhalen gecombineerd en komt de huiskamer en haar bewoners tot leven waarbij wij, de WijKijkers, mee de woning in worden genomen, intiem en persoonlijk.
Vervolg: het project Bosch-breed
Wanneer dit project aanslaat kan aan een grotere opzet gewerkt gaan worden. De wijk Muntel, Vliert en Orthenpoort heeft dan bewezen dat het kan, met dank aan de bijdrage van het Wijk- en dorpsbudget. Het project kan dan over andere (alle) wijken van de Gemeente Den Bosch uitgerold worden zodat we Bosch-breed kunnen aantonen dat we overeenkomsten hebben en allemaal ‘Bosschenaar’ zijn.